Last van een droge lucht in huis? Wat is een luchtbevochtiger en waar is het goed voor?

Heb je wel eens last van gezondheidskwaaltjes zoals hoofdpijn, droge ogen, gebarsten lippen, concentratieproblemen en verkoudheidsklachten tijdens het thuiswerken of op kantoor? Je stond er nooit eerder bij stil, maar de luchtvochtigheid in huis of kantoor kan hier goed de oorzaak van zijn. Een luchtbevochtiger kopen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar heeft ook een impact op houten meubilair, parketvloeren en je planten in huis.
Wat is een luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger is een apparaat dat zorgt voor een goede luchtbevochtiging. In de ideale situatie ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent. Daalt de luchtvochtigheid tot onder de 40 procent, dan krijg je bijvoorbeeld last van droge ogen of een droge huid. De luchtvochtigheid in huis daalt bijvoorbeeld als je de verwarming aanzet. Tijdens de wintermaanden kan de luchtvochtigheid dalen tot 30%. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de lucht in huis vocht opneemt, zodat de luchtvochtigheid weer op peil komt.
Gevolgen lage luchtvochtigheid
Vaak is droge binnenlucht het gevolg van een te hoge temperatuur doordat de verwarming en kachels op volle toeren draaien. Dit heeft op meerder dingen invloed. En vooral bij je eigen gezondheid zal je een aantal gevolgen waarschijnlijk wel herkennen.
Droge lucht heeft de grootste impact op je gezondheid wat leidt tot vervelende klachten zoals:
- irritatie van neus en keel
- droge hoest
- droge huid
- branderige ogen
- hoofdpijn
- gebarsten lippen
Daarnaast is droge lucht in huis ook vervelend voor je meubilair en houten vloeren. Het hout kan scheuren en vloeren kraken. Deurposten en kozijnen gaan werken en muziekinstrumenten als violen en piano’s raken ontstemd bij een te lage luchtvochtigheid.
De luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol bij de planten in huis. Net als mensen, hebben planten last van een lage luchtvochtigheid. De planten krijgen dan vaak bruine randjes, droge puntjes, hangen slap en zien er niet meer fris en fruitig uit. Wil je meer tips om de planten optimaal te verzorgen? Bekijk dan de blog van GoJungle - de plantstylist. Zij heeft ook een blog gewijd aan de luchtvochtigheid voor planten.
Soorten luchtbevochtigers
Er zijn 3 verschillende soorten luchtbevochtigers.
Een stoombevochtiger verwarmt water en blaast stoom de lucht in. Stoombevochtigers zijn snel, stil en laten geen witte sporen na op je meubelen. Bovendien is de stoom bacterievrij omdat het water verwarmd wordt tot 80 graden.
Ultrasone luchtbevochtigers creëren via ultrasone, onhoorbare trillingen in het waterreservoir, zeer fijne mist. Ze zijn het meest geschikt voor kamers met een beperkte oppervlakte zoals de slaapkamer. Ze werken stil en energiezuinig maar kunnen wel een witte aanslag nalaten op je meubels. Dit probleem is te verhelpen door middel van een ontkalkpatroon.
Koudwaterverdampers regelen automatisch de juiste luchtvochtigheid in huis of kantoor, zonder ingebouwde hygrometer. Hoe dat in zijn werk gaat? Een ventilator zuigt droge lucht uit de kamer langs een nat element. Het water verdampt op natuurlijk wijze totdat de lucht vochtig genoeg is. Zo heb je steeds de juiste luchtvochtigheid en vermijd je witte sporen op je meubelen.
De Stadler Form Oskar en Oskar Big zijn koudwaterverdampers. De Oskar is geschikt voor ruimtes tot: 50 m². De Oskar Big is geschikt voor ruimtes tot 100m².
Waarop moet ik letten bij het kopen van een luchtbevochtiger?
Om de beste luchtbevochtiger te kopen voor jouw woning, houd je rekening met een aantal factoren:
Geluid: Koop je een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer? Let dan zeker op het aantal decibels die een luchtbevochtiger produceert. De stilste modellen vind je meestal bij de ultrasone luchtbevochtigers. Een stille luchtbevochtiger produceert minder dan 45 decibel.
Ruimte: een belangrijke factor is de maximale kamergrootte die de bevochtiger kan bedienen. Kies voor een toestel dat geschikt is voor een grotere ruimte dan een bevochtiger met een te klein capaciteit.
Ingebouwde hygrostaat: de beste luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrostaat. Die meet zelf luchtvochtigheid en stemt zijn werking daarop af.
Design: een luchtbevochtiger neemt vaak een prominente plaats in. Kies daarom voor een model dat past in je interieur. Luchtbevochtigers zijn tegenwoordig te koop in diverse modellen.
Luchtreiniging: sommige bevochtigers reinigen ook de lucht. Die kan je heel het jaar door gebruiken en niet alleen tijdens de wintermaanden.
Welke factoren het zwaarst wegen, ligt aan je eigen situatie en je eigen wensen.
Wat kost een luchtbevochtiger?
De prijs van een luchtbevochtiger wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit van de luchtbevochtiger. Hoe groter de ruimte waarvoor de bevochtiger geschikt is, hoe hoger de prijs. Daarnaast spelen ook extra’s opties zoals een ingebouwde hygrostraat of luchtreiniging een rol en het merk. Goedkope luchtbevochtigers kan je al vanaf 30 euro vinden. De prijzen voor grotere bevochtigers met extra opties lopen op tot ongeveer 650 euro. Dat laatste bedrag is hoog, maar het is net welke functies jij allemaal wilt hebben op je luchtbevochtiger.
Op dit moment hebben we bij De Retourboer een aantal Stadler Form luchtbevochtigers op voorraad. Wees er snel bij, want op=op! Dit zijn retourproducten. Vooral de verpakkingen hebben schade. Mocht je vragen hebben over deze producten en de schades. Mail gerust even naar [email protected] of app/bel naar 06-23380459.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...